Digitaal beheer openbaar domein met OSLO+

De Vlaamse overheid heeft een model gecreëerd om de uitwisseling van informatie rondom objecten in de openbare ruimte te vast te leggen: Open Standaarden voor Linkende Overheden (OSLO). Om alle gemeenten te ondersteunen bij het gebruik van dit model, heeft DataQuint dit datamodel ingericht in de beheersoftware GeoVisia. Bovenop deze projectinrichting heeft DataQuint nog een schepje gedaan met eigen toevoegingen: OSLO met een +! Met OSLO+ kan een gemeente direct aan de slag met digitaal beheer van het openbaar domein.

Wat is OSLO?

OSLO uniformeert begrippen voor onder andere het vakgebied ‘Openbare Werken/Openbaar Domein’. Van vuilnisbakken tot vegetatie-elementen: met OSLO spreekt elke organisatie dezelfde taal. Het model is een initiatief vanuit de overheid om de inventarisatie van het openbaar domein uniform te maken, zodat data beter vindbaar en uitwisselbaar is tussen verschillende overheden. Dit is een nuttige standaard voor beheerders bij de inrichting van het digitale beheersysteem. OSLO ondersteunt organisaties namelijk bij het vastleggen van de objectgegevens in een goed en doordacht gestandaardiseerd model.

De eerste stap naar digitaal beheer

Het datamodel OSLO is beschikbaar in GeoVisia als standaard projectinrichting – genaamd OSLO+. Met OSLO+ heeft de gemeente een goed doordachte projectinrichting voor inventarisatie, beheer en uitvoering van het werk in het beheer openbaar domein. DataQuint heeft samen met kennispartners een aantal zaken toegevoegd aan de inrichting. DataQuint bouwt al meer dan 15 jaar samen met beheerders en inspectie- en adviesbureaus aan een goede manier om de beheerprocessen vast te leggen. Deze praktische kennis hebben we toegevoegd aan de OSLO-inrichting, zodat de beheerder direct kan starten met het digitale beheer van het openbaar domein.

Direct aan de slag met OSLO+

Met de OSLO+ inrichting kan u direct aan de slag als beheerder. Wij leveren een standaardinrichting voor GeoVisia, die plug & play geïnstalleerd kan worden. De projectinrichting beheert 4 object-typen in het openbaar domein: groen, bomen, wegen en straatmeubilair. De praktische inrichting stelt u in staat om met gebruiksvriendelijke en praktische werkprocessen direct uw buitenruimte te beheren. Hiermee wordt het beheer van het openbaar domein een stuk makkelijker en overzichtelijker. Een echte + dus!